Energijsko varčna ekološka gradnja

Energijsko varčna gradnja se v osnovi deli na na nizkoenergijsko ter pasivno gradnjo. Čeprav je varčevanje z energijo vedno povezano s stroškom ogrevanja pa sistem gradnje EVEG - energijsko varčna ekološka gradnja ponuja več. S tem mislimo na zdravo, trajnostno naravnano gradnjo. Gradnja z naravnimi ekološkimi materiali ni le modna muha temveč nuja v skrbi za čistejše okolje in zdravo bivanje. Tako bo v prihodnosti vse bolj pomembna izbira takšnih materialov, ki že pri proizvodnji porabijo malo energije, so ekonomični pri vgradnji in po končani uporabi čim manj bremenijo okolje.

Energijsko varčna ekološka gradnja temelji na izrabi lesa kot gradbenega materiala, ki je poznan že tisočletja. Pravilno vgrajen les ima zelo dolgo trajnost v kolikor ga predelamo v izolacijski material (celulozna izolacija, lesno vlaknene plošče,..) poleg nizke toplotne prevodnosti tudi dobro akumulira toploto, kar lahki montažni gradnji daje tudi potrebno toplotno stabilnost. V preteklosti ko poraba energije za ogrevanje ni bila tako pomembna, so bili zidani objekti v primerjavi z leseno montažno gradnjo bolj toplotno stabilni vendar manj izolativni, danes pa energijsko varčna ekološka gradnja omogoča oboje - nizko toplotno prehodnost in dobro toplotno stabilnost.

Že več let se ukvarjamo z vgrajevanjem kar najbolj kakovostnih in hkrati tudi naravnih materialov v hiše. Glede na to, da se je v ostalih evropskih državah trend gradnje nizkoenergetskih, pasivnih hiš začel že mnogo prej kot pri nas, želimo ta način gradnje razširiti tudi v naši deželi.

V nekaterih državah in sedaj tudi že v Sloveniji investitorjem take hiše s subvencijami pomaga tudi država, saj so ugotovili, da taka gradnja močno znižuje stroške porabe energije (pozimi ogrevanja in poleti hlajenja). V ra­zvitem svetu že desetletja uporabljajo naravne ekološke materiale na osnovi lesa, saj je zmleti les ( Agepan plošče iz lesnih vlakenin celulozna izolacija Trendisol) izredno dober toplotni izolator, poleg tega pa se od mineralne volne in stiropora razlikuje še po tem, da nekajkrat počasneje prepušča toploto. Temu prehodu toplote pravimo fazni zamik, in ta naj bi znašal vsaj 10 ur, kar pomeni, da poleti toplota čez dan ne pride v notranjost, pozimi pa nam ne uhaja ven - tudi če ponoči ne ogrevamo, se zjutraj zbudimo pri enaki temperaturi kot ko smo šli spat.
Poleg tega, pa je tudi bivanje v tako zgrajeni hiši mnogo prijetnejše in bolj zdravo.

Našteli bi nekaj pravil oziroma postopkov, ki so pomembni za takšno gradnjo:

Konstrukcija - ogrodje nizkoenergijske hiše

Ogrodje hiše pri nizkoenergijski hiši je lahko zidano, jekleno ali leseno, vendar se bomo mi osredotočili na les, ker izdelujemo montažne hiše narejene iz naravnih ekoloških materialov.
Konstrukcija hiše je torej sestavljena iz lesa - lesene stojke v razmaku 60-80 cm, katere so povezane med seboj. Tak način gradnje imenujemo skeletna gradnja.

Stene nizkoenergijske hiše

Zunanje stene so sestavljene iz plošč Agepan DWD (zmlet les, ki je vodotesen in ima visoko paroprepustnost), debelina katere je 16mm, ter izolacijo Trendisol debeline 22 cm. S tem dosežemo tudi zelo dobro toplotno prehodnost U= 0,14W/M2k (za enak fazni zamik bi z vgradnjo mineralne volne teže 14kg/m3 potrebovali kar 85cm izolacije). Če nimamo prostora za 22 cm izolacije so možne so tudi drugačne kombinacije in sicer lahko namesto plošče Agepan debeline 16mm, vgradimo plošče Agepan UDP debeline 25mm, oziroma Agepan THD (deb. = 40, 60 ali 80mm). Izračuni kažejo, da za desteurni fazni zamik potrebujemo samo 12cm izolacije Trendisol in ploščo Agepan THD debeline 80mm. Vgradnja teh plošč je hitra in enostavna, saj so plošče narejene na pero in utor in se samo zlagajo skupaj.

Tako plošče Agepan kot celulozna izolacija Trendisol so proizvod lesa, s katerima zmanjšujemo stroške ogrevanja in podaljšujemo življensko dobo leseni konstrukciji, saj ni kondenznih slojev, kot pri ostalih izolacijah.

Notranjo stran sten obdamo z mavčnokartonskimi ploščami, stike prevlečemo s trajnoelastično fugirno maso in bandažirno mrežico, nanesemo maso za glajenje, po končanem glajenju pobelimo.

Okna in vhodna vrata

Če želimo doseči, da bo naša hiša nizkoenergijska ali pasivna, moramo biti še posebej pozorni pri izbiri oken in vrat. Danes je na trgu mnogo proizvajalcev, ki oglašujejo okna , ki imajo zelo nizek prehod toplote (npr. U=0,9 ali celo 0,7W/m2K). Paziti moramo, da tak podatek zajema celo okno, torej okvir in steklo skupaj. Za nizkoenergijsko in pasivno hišo je zahteva po prevodnosti največ U=0,7W/m2K za kompletno okno. Tako okno ima ponavadi trojno zasteklitev, okvir je lahko iz PVC mase, lesen ali kombinacija obeh. Enaka pravila veljajo pri izbiri vhodnih vrat. Cene takšnih oken in vrat so nekoliko višje, vendar brez vgradnje le teh ne moremo doseči zahtev nizkoenergijske ali pasivne hiše. Vsi ti dodatni stroški se nam povrnejo s prihrankom pri porabi energije.

Izolacija mansarde, podstrehe

Pri vgradnji izolacij v ploščah najprej vgradimo izolacijo in potem folijo. Pri vpihovanju celulozne izolacije Trendisol je potrebno najprej pritrditi notranjo folijo. Pri izdelavi take konstrukcije, ki diha uporabimo paroprepustno folijo Eko natur. Pri montaži notranjih folij je zelo pomembno, da so stiki dobro zatesnjeni - zalepljeni. Folijo Eko natur zalepimo z lepilnim trakom Air stop, ki je prav tako paroprepusten kot folija. S tem dosežemo, da vodna para, ki nastaja v prostoru enakomerno prehaja skozi izolacijo.

Ko pritrdimo in zatesnimo folijo Eko natur, izrežemo odprtine za vpihovanje izolacije. Izolacijo Trendisol vpihujemo strojno preko cevi. Z vpihovanjem zapolnimo vse, tudi najmanjše kotičke in tako dobimo izolacijo v enem kosu brez stikov. Stoju nastavimo pritisk zraka na takšno moč, kot želimo imeti težo vgrajene izolacije na m3. Za toplotno izolativnost je gostota cca 45 kg/m3

Izvedba strehe

Za sekundarno kritino uporabimo Agepan DWD ali AgepanTHD (zmleti les iglavcev in dodan parafin za vezivo). Plošče ne vsebujejo formaldehidov in so ekološki proizvod. Tako kot folije plošče vodo odbijajo paro pa prepuščajo. Ker imajo pero in utor na vseh štirih straneh, dosežemo zrakotesnost, polaganje je hitro in enostavno ter skoraj brez odpadka, saj plošč ni potrebno spajati na špirovcih in so še dodaten toplotni izolator.

Preko sekundarne kritine Agepan položimo prečne letve (po špirovcih) za prezračevani kanal in nato vzdolžne strešne letve za pritrditev strešne kritine.

Oglejte si še skupino galerij Eko hiša

Nizkoenergijske eko hiše galerije

Postavitev predhodno izdelanih panelnih sten in stopnic pritličja
Nizkoenergijske eko hiše 1
Temeljna plošča z izvedeno hidroizolacijo na področju sten za pasivno hišo
Nizkoenergijske eko hiše 2
Izvedba lesenega skeleta sten pritličja in mansarde ter izdelava ravne strehe pasivne hiše. Na notrani strani kot parna ovira služi ploča OSB
Nizkoenergijske eko hiše 3
Izkop gradbene jame in priprava opaža in armature za temelje
Nizkoenergijske eko hiše 4
Izvedba temeljne armiranobetonske plošče za tri litersko nizkoenergetsko hišo
Nizkoenergijske eko hiše 5
Izkop gradbene jame
Nizkoenergijske eko hiše 6
Imate vprašanje / Potrebujete pomoč ? Kontaktirajte nas